УМБАЛ "Георги Странски" - Плевен

КЛИНИКА по ОЧНИ БОЛЕСТИ

Клиниката по очни болести е създадена през месец март 1974 г. и е наследник на Очното отделение към Окръжна болница в гр. Плевен. От 1974 до 1981 г. неин ръководител е проф. д-р Л. Луков, от 1982 - 1990 г. проф. д-р И. Маждракова-Чалманова и от 1990 г. до настоящия момент доц. Ч. Балабанов.В клиниката се лекуват предимно болни, изискващи оперативно лечение и нуждаещи се от спешна консервативна помощ. Преобладават хирургичните интервенции на болни с катаракта и глаукома. Прилагат се най-съвременни техники, като ултразвукова екстракция на катаракта (факоемулсификация), лазерна капсулектомия и иридектомия след имплантация на вътреочна леща, лазерна трабекулопластика при глаукома и др.

ДЕЙНОСТИ:
Катарактна хирургия конвенционална и факоемулсификация
Операции на роговицата  кератопластика
Реконструктивни операции на предния очен сегмент Микрохирургични интервенции на предния очен сегмент
Околопластична хирургия - лечение на туморите на окото, орбитата, клепачите и лицето Хирургия на слъзните пътища
Хирургично лечение на отлепването на ретината по външен път
Клиниката разполага с добре развит детски очен сектор, в който се извършват операции:
- кривогледство
- Птоза на клепача
- При заболявания на слъзните пътищаПроф. д-р Чавдар Балабанов, дм
началник клиника

Роден на 24 юни 1949 г. в София. Завършва висшето си образование в Медицинска академия София през 1974 г., след което започва работа в ИСУЛ - София, катедра ”Очни болести” като стажант асистент. От 1976 г. е асистент в Клиниката по кератопластика и кератопротезиране на МА-София в Ботевград. От 1978 г. е асистент и старши асистент в катедра „Очни болести” в Медицинска академия-София. От 1982 г. е асистент, старши асистент в катедра „Очни болести” на ВМИ-Плевен. Доцент и ръководител на катедра е от 1990 г. Медицински директор на Втора клинична база е от 1998 до 1999 г. Има придобита специалност „Очни болести”. Специализирал е в Дебрецен, Манчестър, Вюцбург. Има 56 публикации в български и 4 в чуждестранни списания. Участие в написването на 3 учебника. Член е на редакционната колегия на две офталмологични списания, на Съюза на офталмолозите в България и на Глаукомната асоциация.

СПЕЦИАЛИСТИ:
Доц. д-р Чавдар Балабанов, дм

Доц. д-р Десислава Статева, дм
Д-р Снежана Мургова
Д-р Боряна Парашкевова
Д-р Валентин Колчев
Д-р Емилия Кривошийска
Д-р Татяна Георгиева


Ст.м.с. Боянка Грошевска

КОНТАКТИ:
5800 Плевен, ул. „Ген. Владимир Вазов” 91, тел./факс 064/ 886 653; 886 682, e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

 
You are here: Начало ОЧНИ БОЛЕСТИ