УМБАЛ "Георги Странски" - Плевен

Нова апаратура за изследване на костната плътност и архитектура заработи в УМБАЛ - Плевен

 

Нова апаратура за изследване на костната плътност и архитектура заработи в УМБАЛ „Д-р Георги Странски” - Плевен. Той ще помогне за превенция на социално-значимото заболяване остеопороза, обяви началникът на Клиниката по образна диагностика доц. Начко Тоцев, на пресконференция на 7 ноември.Новият апарат е с двойна енергийна система, облъчва в две посоки с рентгенови лъчи с различна характеристика. Той позволява изследване на тазобедрена става, гръбначен стълб и китки.Модерната технология е американско производство.Изследването продължава 10 минути, а цялостната обработка на пациента 20 минути. Университетската болница разполага с достатъчно квалифицирани специалисти за работа с новата техника, информира доц. Тоцев.Идеята е нарушенията в костната плътност и архитектура да се установят в по-ранен етап.Остеопорозата е проблем, но лечим, подчерта доц. Тоцев.Причина за болестта могат да станат ендокринни заболявания, прекаляването с кортекостероидна терапия и други.С най-висок риск да развият остеопороза са жените в менопауза.

50% от жените над 50 години страдат или от остеопения, или от остеопороза, информира д-р Красимира Стефанова, завеждащ Отделение по ревматология в УМБАЛ - Плевен.Застаряването на населението в България води до зачестяването на това заболяване и превръщането му в социално-значим проблем, подчерта тя. Рискови за остеопороза са и мъжете над 70 години.

Остепорозата е инвалидизиращо заболяване. Фрактура на бедрената шийка особено при по-възрастните нерядко води и до фатален край. Профилактиката и лечението, които новия апарат позволява, ще намалят смъртността и инвалидизацията в резултат на остеопороза, подчерта д-р Стефанова.От новата техника ще могат да се възползват както пациенти, лекуващи се в Университетската болница, така и амбулаторни.

 
You are here: Начало